Bietjes met speksaus
Een voedzaam gerecht die ik vroeger op de boerderij in Zwinderen te eten kreeg na een lange dag op het land. Rode biet met ui, appel en een zelfgemaakte speksaus. Lekker met een gekookte pieper.
Trefwoord appel, bieten, Bruine bonen, Gerookt spek, Speksaus, Ui, Vintage, Vintagefood
Voorbereidingstijd 15 minuten Bereidingstijd 20 minuten
2 el boter of margarine 2 st uien gehakt 1 st appel zuur, in blokjes of geraspt 1 st citroen sap van 3 st kruidnagels 1 kg bietjes gekookt, in blokjes of geraspt 225 gr gerookt spek in dobbelsteentjes 2 el bloem 2 kopjes water 1 el azijn 1/2 tl zwarte peper vers gemalen
BIETJES Smelt de boter in een pan en doe 1 gehakte ui, appel, citroensap en kruidnagels erbij
Laat het 15 min zachtjes sudderen
Voeg de bietjes toe en sudder nog eens 10 min
SPEKSAUS Bak het spek uit in een zware sauspan tot het vet eruit is gesmolten
Giet al het spekvet af op 2 eetlepels na
Fruit 1 ui in het spekvet tot het gaar is
Roer de bloem erdoor en laat het 2 min bruin worden.
Roer de bloem erdoor en laat het 2 min bruin worden.
Kruid naar smaak met zout en peper
Doe de saus bij de bietjes en dien het warm op en serveer het bij een gekookte aardappel