Ga terug

Koude rode bietensoep uit Litouwen (Šaltibarščiai)

Een prachtige, gezond koude rode bietensoep met komkommer, kefir, dille, en eieren.
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Litouwse
Trefwoord Crème Fraîche, dille, Eieren, Kefir, Komkommer, Kroot, Lente-uitjes, Rode biet
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 3 stengels Lente-uitjes geschild en gesnipperd
  • 5 st Rode biet voorgekookte, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 st Komkommer zaad verwijderd en in blokjes gesneden
  • 4 st Eieren hard gekookt
  • 0,5 l Kefir (of karnemelk)
  • ½ tl Zout
  • Créme Fraîche
  • 1 bosje Dille vers

Instructies

  • Als die bietjes nog niet gekookt zijn deze koken, pellen, in blokjes snijden en laten afkoelen
  • Kook de eieren en laat ze afkoelen
  • Meng de rode bieten met de komkommer, het zout en de lente-uitjes
  • Pureer de soep grofweg, er mag wat ‘bite’ overblijven.
  • Roer nu de Kefir of karnemelk door de soep.
  • Zet de soep minimaal twee uur in de koelkast om lekker koud te worden
  • Serveer met een lepeltje Crème Fraîche of zure room (iets magerder) beetje dille en een half verkruimeld hardgekookt ei.
    Geef er eventueel de gebakken aardappelblokjes bij.

Notities

Deze Litouwse zomersoep kun je het beste een dag van te voren klaarmaken en tot consumptie opslaan in de koelkast. In Litouwen wordt er niet alleen ei bij geserveerd maar ook blokjes gekookte en daarna gebakken aardappel. 
Bij gebrek aan Kefir (te koop bij o.a. AH) zou je ook karnemelk kunnen gebruiken.