5stRode biet voorgekookte, geschild en in blokjes gesneden
2stKomkommerzaad verwijderd en in blokjes gesneden
4stEierenhard gekookt
0,5lKefir (of karnemelk)
½tlZout
Créme Fraîche
1bosjeDillevers
Instructies
Als die bietjes nog niet gekookt zijn deze koken, pellen, in blokjes snijden en laten afkoelen
Kook de eieren en laat ze afkoelen
Meng de rode bieten met de komkommer, het zout en de lente-uitjes
Pureer de soep grofweg, er mag wat ‘bite’ overblijven.
Roer nu de Kefir of karnemelk door de soep.
Zet de soep minimaal twee uur in de koelkast om lekker koud te worden
Serveer met een lepeltje Crème Fraîche of zure room (iets magerder) beetje dille en een half verkruimeld hardgekookt ei.Geef er eventueel de gebakken aardappelblokjes bij.
Notities
Deze Litouwse zomersoep kun je het beste een dag van te voren klaarmaken en tot consumptie opslaan in de koelkast. In Litouwen wordt er niet alleen ei bij geserveerd maar ook blokjes gekookte en daarna gebakken aardappel. Bij gebrek aan Kefir (te koop bij o.a. AH) zou je ook karnemelk kunnen gebruiken.