Roode Kool uit 1930

Roode Kool uit 1930
Delen is lekker

H.M.S.J. de Holl vertaalde het “Nieuw Geïllustreerd Kookboek” van Lina Morgenster vanuit het Duits naar het Nederlands en is uitgebracht door Gebr. Kluitman uit Alkmaar. Ik heb dat kookboek sinds kort in mijn bezit en lees dat graag door. Hoe vaak hoor je niet dat men verlangt naar de smaak zoals dat bij oma op tafel stond. Of de nostalgische kreet “draadjesvlees uit oma’s keuken”. Nostalgie? Hang naar vroeger? Of gewoon nieuwsgierigheid? Jij mag het zeggen!

Dit rodekool recept heb ik letterlijk overgenomen uit dit kookboek van bijna 10 jaar geleden.

Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Gestoofde Roode Kool

Een recept uit grootmoeders keuken en dat proef je ook!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Herfst, Nostalgisch, Rodekool, Stoven
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 Roode kool
  • 1 d.L. Water
  • ½ d.L. Azijn
  • 75 gr. Boter
  • 75 gr. Suiker
  • 5 Kruidnagelen
  • 8 gr. Zout

Instructies

  • Verwijder van de kool al wat verlept, dor of leelijk is, wasch haar, snijd haar in de lengte in tweeën en snijd elke helft op een schaaf of met een koolmes in dunnen lange draden, zóó, dat de stronken overblijven.
  • Zet de kool op met alle ingrediënten, echter slechts met de kleinste helft van de boter, en laat haar met gesloten deksel, onder af en toe omschudden, op een zeer getemperd vuur 3 uur stoven
  • Meng dan de overgehouden boter erdoor.

Notities

Roode kool mat Appelen
Vervang de azijn door 8 zure reinetten of bellefleurs. Bereid de kool zoals hierboven; leg echter de appelen, geschild en van klokhuizen ontdaan, boven op de kool


2 gedachten over “Roode Kool uit 1930”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept