Delen is lekker
Traditioneel komt dit gerecht uit de Arabische en Noord-Afrikaanse keuken. Het is een gemeng gerecht van paprika’s en tomaten met uien die bereid zijn in olie en op smaak gebracht met wat (chili)peper, harissa en tomatensaus. Over het gerecht gaan eventueel geklutste eieren, en wanneer deze gaar zijn, wordt het geheel met een fijngesneden groen kruid zoals bosui, munt of koriander bestrooid. Soms worden de paprika’s vervangen door doperwten, tuinbonen, (zoete)aardappels of een mengel van aubergine en courgettes.
Voor de veganistische variatie geen ei en Violife als vervanger voor de feta!
Chakchouka met aubergine, paprika en feta (Violife)
Een recept uit de Arabische keuken waar de ware groente liefhebber z'n vingers bij af zal likken. Mooie warme smaken en natuurlijk hartsikke mager en gezond!
Porties 3 personen
calorieën 429kcal
Ingrediënten
- `1 grote ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl paprikapoeder
- ½ tl chilivlokken
- 1 st aubergine blokjes van 1 cm
- 3 st paprika verschillende kleuren
- 400 gr tomatenblokjes event. blik
- 1 blokje groentebouillon
- 1 dl water
- 75 g feta of geitenkaas Vialife indien veganistisch
- 3 st eieren weglaten indien veganistisch
- peper en zout
- 2 el peterselie, koriander, lente ui, munt naar keuze
Instructies
- Was de aubergine, snijd in blokjes van 1 cm. Verdeel de aubergine over een bord of schaal en bestrooi met zout.
- Laat ongeveer 15 minuten het vocht uit de aubergine trekken en dep vervolgens af met keukenpapier.
- Schil en snij intussen de ui en knoflook fijn en bak deze in een scheutje olijfolie in een (gietijzeren)pan met dikke bodem
- Voeg het komijnzaad, de paprikapoeder en chillivlokken toe en bak deze mee.
- Snijd de paprika's in repen. Niet te smal maar ook niet te dik. Bak deze mee in de pan
- Dep de blokjes aubergine droog en voeg toe aan de pan en bak ongeveer 5 minuten mee onder af en toe roeren
- Voeg het bouillonblokje, het water en de tomatenblokjes toe en laat het 7 minuten pruttelen
- Maak kuiltjes in het prutje en voeg de eieren stuk voor stuk toe.
- Leg de deksel op de pan en laat nog 8 minuten heel zachtjes koken tot de eieren gestold zijn. (indien veganistischgeen eieren maar wel laten koken)
- Neem van het vuur en verdeel oer de borden. Strooi af met de verbrokkelde kaas of Vialive en de groene kruiden