Recepten blog

Bimi komkommer Kokoscurry met Bloemkoolrijst

Bimi komkommer Kokoscurry met Bloemkoolrijst

Overkomt dat jou ook weleens? Je loopt bij de groente langs de vitrine en dan valt je oog op iets wat je nog niet eerder is opgevallen. Je pakt het op en bekijkt het van alle kanten. Is het niet ingepakt dan kun je er…

Bloemkoolcurry

Bloemkoolcurry

Ik zag een mooie bloemkool op de markt liggen en voor dat bedrag kon ik hem niet achterlaten. Thuisgekomen wordt het dan even avonturen wat ik er mee zou gaan doen. Gewoon met een papje, tot bloemkoolrijst vermalen, of toch iets extra verrassend? En als…

Jambalaya met chorizo en kip

Jambalaya met chorizo en kip

Jambalaya is een specialiteit uit New Orleans, geïnspireerd op de Spaanse paella. Jambalaya bestaat uit sterk gekruide rijst met kip en ham. Soms worden ook worstjes, paprika’s, tomaten en garnalen of oesters toegevoegd. De Oxford English Dictionary geeft aan dat het woord jambalaya afstamt van…

Gestoofde karbonades met bacon en ui.

Gestoofde karbonades met bacon en ui.

Een stoofpotje van schouderkarbonade voor bij een winterse stamppot.

Romige polenta met paddenstoelen, tomaat en mozzarella.

Romige polenta met paddenstoelen, tomaat en mozzarella.

Op vakantie in Italië heb ik veel polenta gegeten in verschillende bereidingsvormen. Soms dun, soms stevig en die dan soms weer gegrild of gebakken was. Polenta doet me ook altijd denken aan de grote pan die mijn moeder op het fornuis had staan en waar…

Spaghetti met boerenkool en worst

Spaghetti met boerenkool en worst

Boerenkool. Zoals mij moeder iedereen waarschuwde “Daar moet de vorst overheen!!!”. Mijn vader wist te vertellen dat de meeste boerenkool als veevoer wordt gebruikt. En zo zijn de meningen over de boerenkool verdeeld. Boerenkool komt van oorsprong uit Klein Azië . Dus dat het gerecht…

Bakplaat Met Groente, Mandarijn en Kip

Bakplaat Met Groente, Mandarijn en Kip

Tot op heden heb ik veel met groentes gewerkt uit de oven. Begonnen met paprika, ui en courgette in een ovenschaal of op een bakplaat. Beetje zout en peper, de oven in en even later heb je een heerlijk groente gerecht op tafel. En dan…

Originele Hangop

Originele Hangop

De meeste mensen maken zelfgemaakte hangop van yoghurt. Maar dat is niet de manier waarop mijn moeder het maakte. Ik was het recept daarvan kwijt totdat ik het op een papiertje tegenkwam in één van haar vele kookboeken. En aangezien ik geïnteresseerd ben in hoe…

Bietjes met speksaus

Bietjes met speksaus

In mijn jeugd, rond de tachtiger jaren van de vorige eeuw, was men nog niet zo bezig met gezond, vet, koolhydraten en andere voedingsgewoonten. Er werd goed gegeten. Nog geen MAC’s of KFC’s. De frietboer had z’n eigengemaakte gehaktballen in de jus liggen. Een redelijk…

Balsamico witlof

Balsamico witlof

De tijd van het jaar voor witlof. Er zijn nog hele volksstammen die het vooroordeel aanhangen dat het te bitter is om lekker te zijn. Ik ben het daat niet mee eens. Natuurlijk als je het hart van de witlof erin laat zitten is die…