Ik snuffel graag over het internet en door kookboeken naar leuke recepten. Je komt dan wat tegen waarvan je zo nu en dan denkt dat het niet lekker KAN zijn. Maar ook vaak zet ik er een vinkje bij om uit te proberen. Meestal kan ik me wel een voorstelling maken hoe het gaat smaken.
Het mooie aan de Surinaamse keuken is dat het een smeltkroes is van verschillende nationaliteiten. En al de nationaliteiten komen terug in de recepten. De bevolking van Suriname bestaat uit de oorspronkelijke bewoners, Hindoestanen, Afro-Surinamers die uiteen vallen in twee groepen te weten de Creolen en Marrons, Javanen, Chinezen, Europeanen, Joden en Libanezen. Het zal je dus niet verbazen dat al deze keukens ook terug komen in de Surinaamse keuken. Een groot voordeel van deze keuken is dat het niet erg innovatief is geweest dus de meeste gerechten als oorspronkelijk mogen worden geclassificeerd.
En zo kwam ik in het Surinaamse kookboek deze Andijvie op z’n Javaans tegen en publiceerde dat op mijn Instagram “SmullenMetPa”. En daar werd door “koken_met_bietje” op gereageerd met “Ik ken veel gerechten uit Su, maar deze ken ik niet. Ziet er erg lekker uit.” . En dan ben ik natuurlijk niet te flauw om deze dan maar onmiddellijk in mijn blog op te nemen. Speciaal voor “koken_met_bietje”!
In het originele recept worden varkenslapjes gebruikt. Deze heb ik ook gebruikt maar mijn vermoeden kwam uit dat die ERG droog worden. En ook de kooktijd van de andijvie wordt door het gebruik van varkensvlees ook erg lang. De volgende keer ga ik kippendijfilet gebruiken. Wat ook iets meer in de lijn der verwachtingen ligt. Kip was meestal ruim voorhanden terwijl varkensvlees dat toch iets minder was. Van één kip eet je met 3 tot 4 personen. Een geslacht varken voedde een heel dorp. Dus relatief duur t.o.v. een kip.
Andijvie op z’n Javaans
Ingrediënten
- 1 kg Andijvie gewassen en fijngesneden
- 400 gr Magere varkenslappen / kippendijfilet in stukken
- 3 el Olie
- 3 teentjes Knoflook gesnipperd
- 2 st Uien gesnipperd
- 5 el Ketjap
- 1 st Bouillonblokje
- 1 mespuntje Ve-tsin eventueel
Instructies
- Was de andijvie en snijd deze fijn
- Snijd het vlees in stukken en bak het in de olie
- Als het vlees gaat kleuren voeg dan de ui en de knoflook toe en bak deze mee
- Als de ui doorbakken is voeg je de ketjap, de ve-tsin, bouillonblokje en een heel klein beetje water toe (tegen het verbranden van de ketjap). Voeg ook de andijvie toe.
- Laat alles zachtjes gaar sudderen
- Lekker met witte rijst