Tikka Masala (vegan)

Delen is lekker

Iedere dag krijg ik een mailtje van culy.nl met hun recepten voor de dag. De ene keer lekkerder als de andere keer. Logisch! Maar wat me dan heel vaak gebeurd is dat ik ga surfen over hun site en de meest fantastische recepten tegen kom. En dan is het al snel duidelijk, deze ga ik maken van de week!!!!

En zo kwam ik deze Tikka masala tegen. Tikka is een term uit India en staat voor gemarineerd varkens- of kippenvlees. Maar in deze Tikka gebruiken we alleen maar groenten! Maar de herkomst is duidelijk. En de herkomst van de masala? Je zou denken dat de saus ook uit India komt maar dan heb ik een verrassing. Tikka masala wordt het meest verkochte als kant-en-klaar saus in Engeland. De saus is dan ook uitgevonden in Engeland of Schotland om een wat droge Chicken Tikka (stukjes kip uit de tandoori oven) op te leuken. Een Masala is altijd roodachtig of bruin van kleur. Een curry kun je ook in andere kleuren vinden en proeven.

Dit recept heeft nogal veel ingrediënten. Laat je daardoor niet afschrikken. Het is een heerlijk vegetarische maaltijd en als je de yoghurt niet gebruikt of vervangt door kokosyoghurt zelfs veganistisch!

Tikka Masala (vegan)

Een vegetarische gerecht met een uitgesproken maar verfijnde smaak door het gebruik van veel ingrediënten. Eenmaal geproefd komt die waarschijnlijk net als bij mij hoog op de lijst om nog eens te doen!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Trefwoord Bloemkool, Cashewnoten, Chilipeper, garam masala, Gember, Kerrie, kikkererwten, Knoflook, Kokosmelk, Kokosyoghurt, Koriander, paprika, paprikapoeder, tomatenpuree, Ui, Yoghurt, Zoete aardappel, Zonnebloemolie
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • Keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 400 gr Bloemkoolroosjes
  • 2 st Zoete aardappels in blokjes
  • 1 st Rode paprika in stukjes
  • 1/2 st Groene of rode peper zonder zaadjes, fijn gesneden
  • 400 ml Kokosmelk
  • 400 gr Kikkererwten
  • 1 st Ui gesnipperd
  • 3 tenen Knoflook fijngehakt
  • 2 tl Gember fijngehakt
  • 4 el Tomatenpuree
  • 2 tl Garam masala
  • 2,5 tl Kerrie
  • 1 tl Paprikapoeder
  • Zonnebloemolie
  • Koriander naar smaak
  • Yoghurt of Kokosyoghurt
  • Cashewnoten geroosterd
  • Eventueel voor erbij Naanbrood, basmati- of bloemkoolrijst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Verdeel de bloemkoolroosjes, paprika en zoete aardappels over een bakplaat
  • Verdeel wat zonnebloemolie over de groente en hussel ze
  • Strooi er wat (zee)zout en peper over (naar smaak)
  • Rooster de groente 15 tot 20 minuten in de oven

Maak ondertussen de kruidenpasta

  • Pureer met een keukenmachine of staafmixer de knoflook, ui, gember, peper met ongeveer 2 eetlepels water tot een gladde pasta
  • Verhit 2 el zonnebloem in een wok of ruime pan op een middelhoog vuur
  • Doe de kruidenpasta erin, samen met de garam masala, de kerrie- en paprikapoeder en bak deze 3-5 minuten op een hoog vuur tot die wat indikt en begint te geuren.
  • Voeg de tomatenpuree en bak deze heel even mee
  • Voeg 250 ml water toe en breng de saus aan de kook en zet het vuur lager.
  • Laat inkoken tot een dikke saus. Dat zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Blijf wel roeren om aanbranden te voorkomen
  • Voeg de kokosmelk toe en laat nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken
  • Serveer met een flinke lepel yoghurt, of als je het vegan wilt houden kokosyoghurt. Strooi er naar smaak koriander over en geef er (bloemkool)rijst of naanbrood bij