Mijn interesse bij AH ging al een tijdje uit naar de rekken waarin de producten van Faja Lobi worden aangeboden. Waarom dat weet ik niet maar het intrigeert me behoorlijk. Zo zag ik daar de pakjes met zoutvlees of ook wel masterbeef genoemd liggen. Ik heb ze bekeken en vervolgens zonder enig nadenken heb ik er twee in het karretje gelegd. Een receptje of de verwerking van het product zou ik wel een keer opzoeken. Gewoon leuk!
De pakjes lagen in de koelkast en bleven mij aanstaren,,,, Wat te doen? Het boek van Sandkia’s Familiekeuken bracht uitkomst. Daar staan verschillende recepten in met zout vlees waarvan ik deze uitkoos….
De Surinaamse keuken is een smeltkroes van allerlei internationale keukens omdat de bevolking van Suriname vanuit alle werelddelen op aarde is samengesteld. Zo zijn o.a. invloeden uit de Hindoestaanse (India), Afrikaanse, Javaanse (Indonesië), Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse keuken herkenbaar. Uit de vermenging van deze keukens is de Surinaamse keuken ontstaan.
Masterbeef is een gepekeld en gekruid soort rundvlees afgeleid vanuit de Joodse keuken bekende pekelvlees. Naast Suriname is het ook populair in het Caribisch gebied zoals op de Nederlandse Antillen.
Masterbeef wordt meestal voor de bereiding 15 tot 20 minuten gekookt in ruim water, afgespoeld en in dunne reepjes gesneden.
Masterbeef (zoutvlees) met bruine bonen en sperziebonen
Ingrediënten
- 400 gr Basmatirujst
- 1 pot Bruine bonen 720 gr
- 2 el Faja Lobi Nasi Trafasie Speciaal (vers bereide roerbakmix)
- 250 gr Masterbeef (zoutvlees)
- 2 tl Bruine suiker
- 4 st Sjalotjes
- Zonnebloemolie
- 3 tl Tomatenpuree
- ½ tl Chinese vijfkruidenpoeder (Euro Jonnie Boer)
- 1 st Vleestomaat in blokjes gesneden
- 500 gr Sperziebonen
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzing
- Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden
- Kook het zoutvlees 20 minuten in ruim water en spoel het daarna af met koud water
- Snijd het zoutvlees in dunne reepjes
- Verhit 6 el zonnebloemolie
- Fruit het zoutvlees en de sjalotjes in de olie
- Voeg 2 el Trafasie, tomatenpuree, tomaat, bruine suiker, piment en de Chinese vijfkruidenpoeder toe en schep goed om
- Voeg er de bruine bonen met de saus hieraan toe en schep het geheel enkele minuten om
- Voeg de 100 ml water en de sperziebonen toe en laat het geheel 15 minuten onder af en toe roeren sudderen.