Dit recept kwam ik tegen in Pasta een editie uit de eetboekenreeks van Albert Heijn uit 1998. Mijn moeder was een fervent aanhanger van deze winkelketen en vooral van haar zegeltjes en de producten die daarvoor gekocht konden worden. Zo hebben we erg lang gebruik weten te maken van koelkast en keukenmachine van de bonnetjes. Niet kapot te krijgen.
Maar dat was niet het enige wat Albert Heijn op de markt bracht. Er lagen ook regelmatig interessante en leuke kookboeken in het schap. Soms in een serie maar soms ook op zichzelf staande uitgaven zoals het Volkomen vleesboek uit 1969 geschreven door Wina Born. Een autoriteit op kookgebied in die tijd. In de reeks Albert Heijn eetboeken waren volgens mij 9 titels opgenomen waarvan Pasta nr. 2 was.
Dat mijn moeder een geweldige kok was heb ik al meerdere malen genoemd. In het verlengde daarvan spaarde ze ook kookboeken. Na haar dood heb ik die samen met de houtenlepels en de zoutpot met de lepel als aandenken meegenomen. En zo was het kopen van een cadeau voor haar verjaardag of Moederdag ook geen moeilijke opgave. En als kind met een kleine beurs zijn er dan ook veel bij Albert Heijn gekocht en thuis van een leuk papiertje voorzien.
Uit zo’n geschenk komt dit recept. Aangepast aan de tijd maar nog steeds even lekker. Ben je er klaar voor?
Pasta alla crema di sardine
Ingrediënten
- 1 blik Sardines in olie
- 125 ml Kookroom evt. Light
- 250 gr Pasta
- 4 st Ansjovis uit blik
- 2 tl Kappertjes
- 15 gr Basilicum vers
Instructies
- Kook de pasta zoals op de verpakking vermeld en laten uitlekken
- Sardines uit de olie nemen en uit laten lekken
- Pureer de uitgelekte sardines met de kookroom in een keukenmachine glad
- Ansjovisfilet klein snijden
- Sardineroom zachtjes verwarmen
- Kappertjes en ansjovis op het laatst bijvoegen
- Basilicum in stukjes scheuren (houd wat blaadjes achter voor de garnering)
- Pasta mengen met de sardineroom en bestrooien met de basilicum